Hønsefrikassé

HØNSEFRIKASSÉ

Høns som kokes lenge gir mørt kjøtt og en smakfull kraft som er utgangspunkter for frikassé. Med norske rotgrønnsaker som tilbehør blir dette et festmåltid.

DETTE TRENGER DU:
(6-8 porsjoner)

  • 1 høne
  • 1 laurrbærblad
  • 5 pepperkorn
  • 1 ss salt
  • 1 kepaløk, delt i 4
  • vann
  • 1 gulrot
  • 1/4 sellerirot
  • 1/4 kålrot
  • 1 persillerot
  • 1/2 purre
  • 1 liter hønsekraft
  • 1 dl fløte
  • *evt. saften av 1/2 sitron / 1 ts sukker
  • 60 gram smør
  • 50 gram hvetemel

SLIK GJØR DU:

  • Skyll høna og ha den i en stor kjele og fyll på vann til det dekker
  • Ha i laurbærblad, salt, pepper og løk. Kok opp slå ned varmen og la alt småkoke i 2 timer
  • Husk å skumme av underveis
  • Den ferdig kokte høna tas ut av kraften
  • Sil kraften over i en passende kjele. Plukk kjøttet fra beina og sett til side

 

Grønnsaker.

Det finnes ingen fasit på hva som skal brukes i hønsefrikassé. Et godt tips er å bruke de grønnsakene som er i sesong og på sitt beste når du lager retten. Og er ikke grønnsaker din greie så velg gjerne kokt makaroni i sausen istedenfor. (Det foreslo Henriette Schønberg Erken i sin store kokebok fra 1914. Den godeste Henriette spisset også sausen med en knivsodd cayenne og et glass cherry. Nærmer 30 oppskrifter med høns som ingrediens finne du i Henriettes klassiske kokebok)

Del grønnsakene i terninger, fres dem i smøret i en passende gryte, dryss på melet, slå over den silte kraften og kok opp. La grønnsakene putre til de er møre, ca 10 minutter. Ha i fløten og kjøttet. *Bruk gjerne i saften av en halv sitron om du liker sausen mer syrlig på smak, juster evt. med 1 ts sukker.

Hakk persille over før servering.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s