Juksekjøttet på grandiosa er gammelt nytt

En glad gris fra Finnvollen Seter i Telemark vil ikke ta på seg skylden for industriens matjuks. Spis mat, ikke for mye og mest grønt.Spis mat som din oldemor ville kjent igjen.-  Michael Pollan

Det har vært fokus på pizzakjøttet på Grandiosa de siste dagene. Det har blitt fremstilt som en nyhet og mattilsynet  er overrasket,  litt underlig for dette er gammelt nytt. Det er betimelig at vi får fokus på mat, hvordan den er produsert og hva maten inneholder.

RELATERTE SAKER:
Slakteriavfall selges som kjøtt
Nøkkelhullet uten helsemessig effekt

De fleste oppfatter kjøttet på Grandisosa-Hagens pizza som skinke, men det er en hemmelig og underlig blanding som inneholder 40 % kjøtt resten er udefiinert materiale.

Du som følger med og leser varedeklarasjonene vil kunne danne deg et bilde av hva du spiser. Likevel dette er ikke lett fordi industrien fordekker og forvirrer. De gjemmer seg ofte bak reklamebransjens utrykk «akseptert» overdrivelse.

Et annet eksempel er Nortura’s kylling og kalunpølser som inneholder MUK- kjøtt, det vil si maskinelt utbenet kjøtt. Det høres jo greit ut, en maskin gjør jobben istedet for en manuell og dyrere metode. Sannheten er ikke slik, dette er kjøttslintrer etter at kjøttet er skåret ned manuelt. Seriøse slaktere kaller dette for slakteriavfall, Mattilsynet er av samme mening, Nortura’s informasjonsdirektør NIna Sunqvist, som forøvrig skal begynne i i ny jobb som leder i Matmerk; gir blaffen og mener dette er kjøtt. Ingenting skjer, matilsynet lar det passere. Spiselig men ikke dødelig mener de og da er det vel alt i skjønneste orden.

Det å rette kritiske blikk mot hvordan vi forvalter fisk i Norge er heller ikke stuerent. Her gjelder det å være enig med menigheten og holde kjeft. Oppdrettsindustrien skal vi ikke snakke om, flinke mennesker i hvite frakker. Salmalaksen som blant annet bøllekokk Hellstrøm lovpriser består av over 2 kg importert fisk som blir 1 kg fisk, der kun 1/4 blir utnyttet, resten blir dyremat eller  eksportert. (Dette er ca. tall fordi dette er bedrifsthemmligheter i følge produsent TIne) Jeg glemmer heler ikke «tryllekunsten» med å sende 1 kg fisk til Kina og få 1 kilo fosfatfilét tilbake.

Noras hjemmelagede jordbærsyltetøy er en annet produkt som har vært fremme i media. Benevnelsen hjemmelaget er ukorrekt, dette er bortelaget mat. «Prøysen-dialekten» som formilder reklamen gir inntrykk av at dette er norske bær, det er heller ikke riktig. Kun 25% av bærene er norske, resten er importert fortrinnsvis fra Polen.

YTTERLIGERE INFORMASJON:
Hva skjer med cola i kroppen?
Lakseoppdrett en norskt lykke- eller skandaleprosjket?

Mat er viktig. Det er vår mest personlige handling og må tas på alvor. Forfatter Ingvar Ambjørnsen var presis i så henseende da tradisjonsretten kjøttkaker skulle gjøres mer trendy og spices opp, – man kødder ikke med mors kjøttkaker var hans bastante kommentar.

Slow Food bevegelsens leder Carlo Petrini er også presis i sin beskrivelse av hvordan vi forholder oss til mat. Se gjerne hans video under, selv om den er er på italiensk så skjønner du nok poenget. Mat er viktig.

Det å spise er din mest personlige handling, etter få sekunder er maten blitt en del av din personlighet. Velg god, ren og rettferdig mat. Bra for deg, bra for mijøet og bra for matprodusenten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s