Den besværlige økologiske maten

Folket har talt, kunne vi lese i avisen forleden. Vi vil ikke ha økologisk mat. Våre folk i departementet tviler også. De har bedt mattilsynet om å finne ut om økologisk mat virkelig er bedre enn den konvensjonelle.

RELATERTE LINKER:
Folk bryr seg ikke om økologisk mat
Nortura vurderer å gi opp den økologiske satsningen
Høring av helhetsvurdering av økologisk produksjon og økologisk produsert mat
København Madhus

Landbruks og matdepartemetet gikk hardt ut for noen år tilbake og proklamerte: Norge skulle ha 15% andel økologisk mat i butikkene inn 2015. Dette målet ble etter kort tid moderert til 2020. Likevel, det ser ikke så lyst ut for den økologiske maten i Norge. I dag skriver vi 2011, andelen dyrket økologisk mark er på 3-4%, mens andelen i butikk er under 1%. På forsommeren så meldte Nortura om at det er overproduksjon av økologisk mat.

Hva er økologisk mat?
For ordens skyld så er økologisk dyrket mat mye mer enn det å bruke kunstgjødsel. Økologisk landbruk bygger på fire hovedprinsipper:Helse-, økologi-, rettferdighet og varsomhetsprinsippet, noe som tabloid sagt vil si at det skal dyrkes slik at det ikke skader dyr, natur eller mennesker. Mer nøyaktig; opprettholde og forbedre helsen til jord, planter, dyr, mennesker. arbeide med og ikke mot levende økologiske systemer og kretsløp, vise respekt, redelighet og ansvar for vår felles verden, både mellom mennesker og i vårt forhold til andre levende vesener.

I Norge har vi verdens dyreste mat eller verdens billigste mat etter som hvordan man regner på det. Det er i hvert fall ingen tvil om at av vår inntekt så bruker i dag lite på mat. En økotilhenger jeg snakket med forleden hevdet:

– vi er ikke så nøye med hva vi putter inn i det hølet midt i trynet bare det smaker ok er billig. Vi gir blaffen i hvor maten kommer i fra og hvordan maten er produsert, i hvert fall når vi står i butikken og skal gjøre våre valg. I spørreundersøkelser er vi mer i det økologiske hjørnet, vi tar vår grønne hatt på og snakker varmt om biologisk mangfold og grønne verdier.

De økologiske prinsippene høres så flotte og lite kontroversielle ut. Vi skal dyrke mat uten å ødelegge og ta hensyn til dyr, natur og mennesker. Det vil vi imidlertid ikke ha noe av. Til sammenligning så putter danskene stadig mer økologisk mat i sin munn. København kommune kan melde om 75% andel økologisk mat i sine kantiner, de håper nå 90% innen 2015.

Hvor har vi ikke fått sving på det økologiske i Norge?
Alt står i stampe. Stadig kommer det motstridende meldinger i media. Økologisk er best. Økologisk er ikke best. Det blir ikke lett for menigmann å få en nyansert oppfatning om hva økologisk mat egentlig er. Når Nofima som skal være våre egne eksperter på området er heller ikke enige med seg selv blir det hele tragisk. Nofima Mat arbeider med foredling av mat fra sjø og land: mat og helse, råvarekvalitet og prosessering, mattrygghet, industriell gastronomi, produktutvikling, forbrukerforskning, sensorikk og innovasjon kan vi lese på deres nettsider. De klarer tydeligvis ikke å få sine 200 medarbeidere lokalisert på Ås og i Stavanger til å gå i takt og bli enige om det minste felles multilplum, de økologiske prinsippene helse, økologi, varsomhet og rettferdig.

Media og spesielt Aftenposten har også spredt mye ukorrekt og uklokt om økologisk mat. Det budre være en journalistitsk plikt å komme med motytringer selv om man møter fagpersoner med cv’en i orden.

Våre myndigheter har hatt økt matproduksjon som rettesnor i flere årtier, hvordan maten er produsert og hvordan produksjonen innvirker på miljøet er det ikke vært stort fokus på. Den norske bonden har forøvrig doblet produksjonsvolumet på de siste 20 årene mens lønnen har stått stille.

Et annet forutinntatt påstand som er banket inn i hodet på oss av nesten hver eneste landbruksminister etter krigen er; vi har verdens tryggeste og beste mat i Norge. Når den økologiske maten hevdes å være bedre enn verdens beste får noen og enhver et forklaringsproblem. Og hvordan skal reklamebransjen te seg. Det blir ofte dumt og floskelaktig som kule kuer i flotte kulturlandskap. En Tine kampanje som kledelig kom da Coop lanserte sin økolettmelk fra Rørosmeieriet.

Bruk din rett si din mening!

Det er høringsfrist 1. September på å komme med ytringer til Mattilsynet om økomat kontra konvensjonell mat. La oss håpe det kommer mange nyanserte innspill.

(Om mattilsynet kun titter gjennom sine mikroskop og sammenligner en konvensjonell gulrot mot en økologisk blir det for unyansert. De må også se på jordkvaliteten dets endringer over tid der gulroten er dyrket samt på det endringene i det omkringliggende miljøet.)

RELATERTE ARTIKLER:
Aftenposten liker ikke økologisk mat
Økomat til besvær

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s