Lakseoppdrett et norsk lykke- eller skandaleprosjekt?

foto:dn.no

Kokker verden over lovpriser norsk laks og spesielt salmalaksen. God innsats fra Arne Hjeltnes og Eivind Hellstrøm har bidratt til det. Selv om lakseoppdrett er et gullkantet eventyr økonomisk for Norge, sliter næringen med dårlig omdømme.

Fskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har selv eierinteresser i næringen. Noe spesielt skjedde imidlertid da hun overstyrte Mattilsynets bøtenivå etter uregelmessigheter i hennnes egen bedrift. Oppdrettsnæringen tok da selv affære. De troppet opp på ministerens kontor og ville ha strengere regler i forhold til lakserømming. De ville bøtelegge seg selv med 500 kr for hver rømte fisk. Ministeren ble overrasket og ville etter sigende behandle saken raskt. WWF ble fornøyd, villfiskentusiastene ble glade og det negative mediatrykket mot oppdrettsnæringen stilnet.

Norsk fiskeoppdrett er det dessverre ingen media eller politikere som er modige nok til å  sette  grundig og nyansert på dagsorden.

At Kurt Oddekalv bredsider til på bergensdialekt innimellom er det likvel få som bryr seg om. Det kommer imidlertid en og annen slenger i lokalaviser gjerne i «agurktiden». Sist i Adresseavisen 2. juli. De hadde en førsteside med overskriften: Elvene i Trøndelag er fulle av oppdrettlaks.  Forskerne mente av fangstrresultatene at det tydet på at det nylig hadde vært en rømning. Oppdretterne i området på sin side er overbevist på sin side at denne rømmingen stammer ikke fra deres anlegg.

Oppdrettstnæringen har hatt egenkontroll, stadig økende voum og profitt som hovedfokus i flere år. Mange fagpersoner kritiske. Villaksstammen  i Norge er ifølge forskerne snart borte. Enorme mengder fisk ofte hentet fra den andre siden av verden og som brukes til fôr til oppdrettsfisken har skapt økologisk og økonomisk ubalanse.

Luksuslaksen salma som Hellstrøm liker blir forøvrig produsert slik: Man henter et par-tre kilo fisk fra den andre siden av verden og lager en kilo salmalaks. Her brukes anslagsvis 35%  til de pakkede lionsfiletene vi kan kjøpe i butikken, resten av fisken sendes tilbake til den andre siden av verden. (Salma ville ikke fortelle hvor mye som ble benyttet av fisken til lions, dette var en bedriftshemmelighet ifølge dem)  Dette er verdens beste fisk, forteller Eivind Hellstrøm oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s