Økomat til besvær

Dagseminaret MatMakt på litteraturhuset 13. mai i Oslo konstaterte at det dyrkes økologisk på 4,6% av jordbruksarealet i Norge, salget i dagligvarebutikken er på skarve en prosent Nortura meldte om overproduksjon av økologisk mat og ville bremse utviklingen. Regjeringens mål og ønsker er forøvrig 15% økologisk, samt 20% småskala og nisjemat innen innen 2020.

Et flott panel med representanter fra Oikos, FIVH, Bygdekvinnelaget samt en økobonde med styreverv i Nortura skulle før lunch debatterte: – Hva er bærekraftig landbruk? Økologisk eller fairtrade, eller kanskje kortreist? Må bønder og forbrukere velge mellom miljø og solidaritet?

Jeg valgte å få med meg denne seminardelen siden det nesten sammenfaller med min egen organisasjon Slow Food’s egne retningslinjer som er god, ren og rettferdig mat.

Debattantene kom med innspill om saken ut i fra sitt eget ståsted. Tilhørerne tilføyde debatten spørsmål og kommentarer. Det ble forsøkt på konklusjoner om hvorfor det ikke blir sving på salget av økomat i Norge.

Panelet kom frem til at å spre nyansert informasjonen om økologisk landbruk har vært en utfordring. Snakker man økomaten så oppfattes det av mange som et direkte angrep på det konvensjonelle landbruket. Et ensidig fokus på pris og lite på smak, opprinnelse og kvalitet måtte VG’s matbørs ta noen av skylden for mente panelet. Mekkonen Gerismo fra Framtiden i våre hender var den som hadde konkrete forslag til løsning. Det offentlige måtte kjøpe inn mer økologisk mat til sine kantiner, skoler, barnehager, sykehus og sykehjem. – Det vil bidra til å få mer volum i økologisk matproduksjon. Det vil mer dynamikk, substans og postivt fokus konkluderte han.

København kommune har forøvrig hatt stor suksess med å sette politisk vilje bak ønsket om sunn mat og har nå 68 % økologisk mat i sine institusjoner. Distributøren Københavns Madhus skriver på sine hjemmesider: – Vi vil skabe en sund og livsglad spisekultur.

Undertegnede sendte en e-post til vår landbruksminister Lars Peder Brekk senhøsten i fjor med spørsmål om hvor stor andel nisje, småskala og økologisk han hadde i sett eget departements kantine. Siden e-posten ikke ble bevart så kan man anta at ikke andelen kan ha vært all verden.

Jeg forlot seminaret seminaret før lunch, men rakk en kjapp espresso i kaféen på vei ut. Jeg spurte betjeningen: – Hva kan dere si om lunchmaten som serveres til MatMakt seminaret; er den økologisk, kortreist og fairtrade? Betjeningen mente at maten ikke var av det økologiske slaget. Om maten var kortreist og om matprodusenten fikk en anstendig pris for sitt produkt kunne de ikke si noe om. ( Jeg sendte en e-post til Kaféen på litterturhuset og ba om mer informajon om maten; også den e-posten er ubesvart.)

Når oponionen gjennom tiår har fortalt oss at vi har verdens tryggeste og beste mat; får man et problem når man skal selge økomaten som skal være bedre enn verdens beste. Fokuset må endres. La oss heller gjøre som københavnerne og si: vi vil skape en sunn og livsglad spisekultur. Det henger mer på greip og noe alle aktører kan enes om. Det er jo også helt i Slow Food’s ånd om jeg så må si det selv.

YTTERLIGERE OPPLYSNNIGER:

Mer om seminaret MatMakt

København har 68% økologisk mat i sine institusjoner.

Lager meir økomat enn folk kjøper

Jordbruksareal i drift

Økolologisk matrproduksjon:

En kommentar om “Økomat til besvær

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s