Hva var Norge uten de fremmede?

I morgen er det 101 år siden vår store dikterhøvding Bjørnson døde i verdensbyen Paris, siste skrevne ord var: – de gode gjerninger redder verden.

Vi kan ofte bli forledet til å tenke på Bjørnson som dikterhøvdingen og glemmer at han kanskje hadde et større talent som poitisk og kulturell samfunnsdebattant både nasjonalt og internasjonalt.

26. april 1892 ble det publisert en artikkel i Verdens Gang, hvor Bjørnson blant annet skriver:

– Hva var Norge uten de fremmede? I Håndverk, Industri, Teknik, Handelsskab, Kunst, sosiale og politiske oppgaver? Enten må vi ut iblandt dem, eller de må hit til oss.

Kloke ord med særlig legitimitet i dag også. Politikere både fra høyre og ventre fløy overgår hverandre i rose seg selv om hvem som har sendt flest «fremmede» ut av landet. Få tenker å bygge landet i et evighetsperspektiv, våre  politikere tenker kun i 4 års sykluser, fortsatt jobb etter neste valg blir hovedagenda. Det blir lite gode løsninger for landet av slikt.

Hva ville så vår godeste Bjørnson sagt om han hadde vært med oss i dag.
Et Norge med med alle sine millarder og muligheter. Han ville kanskje ikke sagt som Obama – yes, we can, men kanskje noe lignende. Bjørnson ville sagt: – la oss bygge et vakkert land for evigheten.

Han ville proritert jernbanen og bygd den helt opp til Norges topp, Nordkapp. Han ville hentet de beste ingeniører i verden til å gjøre jobben.  Med en oljeproduksjon på hell ville han lagt til rette for å gjøre fornybar energi til vårt satsningsområde de neste 100 år. Matglade Bjørnson ville sikkert også græmmes over tarvelig kvalited samt slette utvalg af mad som tilbydes befolkningen. Han ville længes efter slakterbutikken, ostebutikken og grønnsakshandleren og fagpersonene bak disken som han gjorde om karvekål om våren. Mere mangfold og kvalited over hele landet og ville han sagt.

Om dagens aviser og mediapersoner ville han formodentlig uttalt:
Dere underholder oss ihjel,
kom med noe som trigger mitt intellekt, hjerte og sjel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s