Usunn mat er god butikk

Foto: John Tollefsen

Sunn mat er dårlig butikk kunne vi lese i Aftenposten  i dag. Butikkjedenes konkurranse på nøkkelhullsmerkede produkter gadårlig fortjeneste, de kviet seg for å ta inn flere sunne produkter.

Den usunne maten er derimot god butikk for butikkene. Sukker, fett og stivelse er billig. I en vanlig norsk dagligvarebutikk er det ikke uvanlig at 30-40 % av arealet er eksponert med usunne varer. Øl, mineralvann, chips og sjokolade. Når en tilvarende butikk på kontinenetet setter av 3 hyllemeter til chips og sjokolade har min lokale butikk satt av 30 palleplasser.  Dette gir god fortjeneste for butikkeierne, de tenker lite på kundens helse.

Rapporten mat, makt og avmakt ble lansert denne uken. Utvalget konkluderte med at vi har høyere priser og dårligere utvalg enn i EU. Dette kan ikke kun forklares med særnorske forhold som; skatter og avgifter, geografiske forhold, kort vekstsesong, liten befolkning samt at vi i Norge er villige til å betale mer for maten.

500 sider med så mange forbehold at det blir mest intetsigelser.  At mat er viktig og at de fire store styrer detaljistleddet  samt at Notura, Tine og Orkla tar seg av leverandørleddet visste vi fra før. Det eneste positive med rapporten er at mat er kommet opp på agendaen i media. Det blir vel fokus en uke eller to.

I neste store rapport om mat kan jeg ønsker meg et mer utvidet og nyansert mandat. Kanskje vi skulle se matproduksjon, mat og helse i en sammenheng og  i et evighetsperspektiv?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s