Hva er god mat?

Er det nøkkelhullsmerket, terningkast 6,  ernæringsfysiologene  eller stjernekokkene som vet best om hva som er god mat?

Media florerer av tester på god mat. Dette er de beste pølsene, norsk laks best i verden, den sunneste, billigste og beste maten finner du her, ernæringsfysiologenes beste tips, fjern momsen på frukt og grønt, nøkkelhullsmerket mat, godt norsk, geografisk beyttet mat osv. osv. Men er det egentilg den gode maten myndighetene, ernæringsfysiolgene, butikkkjedene og reklamebransjen snakker om?

Når kokkeguru Hellstrøm reiser verden rundt og markedsfører verdens beste laks, salma til verdens beste kokker og skriver verdens beste kokebok. Blir det god mat?
NEI!
Når forbrukerinspektørene på NRK tester kyllingspølser på en TV kokk, en taxisjåfører samt noen kokkeelever; vil de med kun å smake kunne si at dette er god mat og finne den beste kyllingpølsa.
NEI!
Når butikkene klistrer et nøkkelhullsmerke på et produkt
; kjøper du da så god mat samt at det bidrar til god helse.
NEI!
Når fiskefilét eller kyllingfilét spøytes full av vann og fosfater
og ernæringsfysoilogene forteller at dette er sunn og god mat. Er det god mat?
NEI!

Hva er så kriteriene på god mat?

Man kan spørre seg liker moder jord hvordan denne maten er produsert, det vil si er den bærekraftig?

Slow Food bevegelsen har en god forklaring de sier: god, ren og rettferdig. Det vil si maten er god når vi liker smaken, ren når den er produsert slik at den ikke er til skade for dyr, natur eller mennesker samt rettferdig den som produserer maten får en fair betaling for jobben.

Hva slags mat skal vi så velge?

Forfatteren av boken til matens forsvar Michael Pollan sier det slik: Spis mat, mest grønt og mat  som din oldemor ville kjent igjen.

Den nye matpyramiden er også et greit hjelpemiddel å bruke når hva du skal kjøpe av mat.

Sannhetens øyeblikk
Du er i butikken og skal kjøpe ekte og ærlig mat, det vil si den gode maten.

  • Hvordan går du frem?
  • Hvordan velge god mat?

DET DU SKAL TENKE PÅ ER:

  • Liker jeg smaken?
  • Hva inneholder maten?
  • Hvordan er maten produsert, hvor og når?

FORDI:

  • Innhold sier noe om hvor mye ekte vare det er. 90% kjøtt er et annet produkt enn 30% kjøtt og 60 % stivelse viktig å ta med når pris vurderes. Fett og stivelse er billige råvarer for industrien og de putter inn så mye de kan for å få prisen ned.
  • Produksjonsmetoden vil gi deg en pekepinn på om det er bærekraftig og om de som produserer får en fair betaling.
  • Hvor varen er produsert vil gi deg muligheten til å velge den varen som har reist kortreist og brukt minst energi.
  • Når varen er produsert er viktig for å kunne gjøre seg opp en mening om holdbarheten.

Salmalaksen til Hellstrøm er sikkert god på smak og Tine og produsenten tjener gode penger med særlig rent er det ikke. For hver kilo hel laks så må det importeres 2 kilo fôr fra den andre siden av kloden. Salmafileten er  bare en liten andel fisken, restene eksporteres blant annet tilbake til  tilbake til den andre siden av jordkloden. Dette er ikke bærekraftig og ikke god mat.

Ekte pølsemakere «fnyser» av kyllingpølser. Industrien bruker knapt noe kyllingkjøtt i det hele tatt i sine pølser. MUK kalles det så flott det de putter i pølsene. Det er maskinelt utbenet kjøtt, dvs. slakteriavfall. Testen til FBI kåret forøvrig avfallspølsene til de beste. Slakteriavfall har aldri vært god mat.

Nøkkelhullsmerket har vært i vinden den siste tiden. Merkeordningen har vært brukt i Sverige de siste 20 årene. Den svenske befolkning har ikke blitt noe slankere eller sunnere i samme periiode. En ordning uten effekt. Ordningen er frivillig, derfor er det mye sunn mat som faller utenfor ordningen. Dette skaper mer forvirring en informasjon.

Botoxmaten gjerne i form av marinert kyllingfilét eller fiskefilét er også et forsøk på å presse prisen ned med å putte inn vann og bindemiddel. ( Handle ekte mat i Sverige er ikke så god butikk likevel)  Dette skaper billige jukseprodukter som bidrar til at ærlige produsenter blir presset på pris  og må senke kvalitetkravene for å overleve. Vi får dårligere og mer usunn mat. Sannhetens oyeblikk får vi, når vi etterkant  i form av livstillsykdommer som overvekt, diabetes 2 og fandens oldemor.

Tenk på dette, når du er i matbutikken neste gang, skjønt matbutikken finnes ikke lenger. Du treder inn i et lokale, ikke av de mest trivelige dvs. lager med grell belysning=dagligvarebutikken. Her finner du det du trenger for å overleve: – spylerveske, spekeskinke, skokrem og sanitetsbind, sikkert nøkkelhullsmerket alt sammen. Det blir ikke god mat av slike butikker.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s