Slakteriavfall selges som kjøtt

Nortura selger slakteriavfall som kjøtt og kommer unna med det! Verken mattilsynet,  politikerne eller vi forbrukere gidder å bry oss.

At matindustrien  «jukser med maten» har vært en kjent sak lenge. Kreativitet i tekst, bilder på pakningene og i varedeklarasjonen forleder forbrukerne til å kjøpe en helt annen vare enn det de tror.

RELATERTE ARTIKLER:

Rester fra kyllingskrotten blir pølser
Kyllingpølser er ikke ordentlig mat

I dette tilfelle dreier det seg om muk kjøtt. Det vil si maskinelt utbenet kjøtt. Benevnelsen høres jo ufarlig ut. En spørrerunde (19/19)  om hva man tror muk er gir et entydig svar. – Det er en maskin som beiner ut kjøttet og ikke slakteren, Ikke noe alarmerende i det er kommentarene. Men der tar feil.

Muk er slakteravfall, det vil si det som er igjen på svin og fjærkre etter at slakterne har skåret ned kjøttet. Disse MUK-maskinene behandler slakteriavfallet slik at også kjøttrester, som ikke lar seg skjære bort med kniv, utnyttes. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester.

( Selv om Nortura selv hevder at masinene nå er blitt så bra at det ikke kommer med brusk og bein i muk-kjøttet)
Ifølge mattilsynet har industrien ikke lov til å kalle dette slakteriavfallet for kjøtt. Det gir industrien blaffen i uten at Mattilsynet synes å reagere. Når fok flest tolker varedeklarasjonen feil og oppfatter muk som kjøtt så villedes forbrukeren.

Et eksempel på villedende markedsføring fra Nortura i dette tilfelle Prior er deres grillpølser av kylling og kalkun. ( se bildet over )

Jeg stilte to spørsmål til et par håndfull personer.

  1. Hvor mange % kjøtt er det i denne pølsa?
  2. Hvor mye kylling er det i pølsa?

Alle uten unntak mente at kjøttandelen var 63%.
På spørsmål 2 hadde de litt mere problemer, med de fleste mente at siden kylling stod før kalkun i 49% andelen så er det over halvparten av 49% kylling, dvs. over 24,5 %.

(Dette er noe Nortura helt sikkert testet nøye før de lanserte produktet for en del år tilbake og med nok «piffikrydder» ( hovedsaktlig salt + e621) i pølsa så selger det som rakkern tenkte de og det gjorde det.)

OG DET KORREKTE SVARET ER:

Kjøttandel er på 14%,  det vil si 10% hønsekjøtt en kjøtttype knapt noen vil ha eller kan kjøpe lenger, samt 4% kalkunkjøtt. Priors grillpølse kylling og kalkun inneholder ikke kylling i det hele tatt, muk er ikke kjøtt i følge EU og mattilsynet. Men i følge Nortura så er det kjøtt.

Om varedeklarasjonen hadde stått i klartekst og forståelig for folk flest hadde ikke dette produktet sett dagens lys «Slakteriavfall/maskinell utbeining av skroget etter at kjøttet er nedskåret av slakter – kan inneholde beinvev, bindevev og beinrester» – høres ikke særlig godt ut

YTTERLIGERE INFORMASJON:

MUK i maten
Hva er mekanisk eller maskinelt utbeinet kjøtt(MUK)?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s