Lefsebuss

I skrivende stund er mitt prosjekt «lefsebuss» snart ved veis ende. Lefsebuss er et lokalt Lillehammer- utrykk; ribbe med surkål og sennep i lefse. Med priser på tynnribbe nede i et par tiere kroner kiloen  så er dette billig og  deilig spise nå i førjulstiden.

Slik lager du verdens beste ribbe: Langstidsstekt svineribbe. (YouTube filmsnutt)

SIK GJØR DU:

  • Invitér gjester med meldingen: Om en uke er det lefsebuss på gang.
  • Kjøp en tynnribbe som er billig nå før jul; før der er for sent. ( ca 20,- kr kiloen), og til den prisen så er ribben som regel frossen. Den må tines forsiktig.
  • Tin ribben sakte, i praksis vil det si 2 døgn i kjøleskap.
  • Ta ut den tinte ribben, rut svoten med en skarp kniv om det ikke er  gjort på forhånd. Gni ribben inn med rikelig  salt og pepper. ( Jeg liker å piffe opp med litt ekstra krydder, gjerne økoogisk ribbekrydder fra Aukrust. Det består av salvie,sar, timian og isop.)
  • Pakk ribben inn i plast og la den ligge kjøleskap i 2-3 dager.

STEKETID:

  • Sett ovnen på 175 grader.
  • Ta ut langpannen og sett risten oppi. Legg ribben oppå risten og sett inn i ovnen. Hell koende vann under risten og la det godgjøre seg i ovnen i 3 timer.
  • Slå ut vannet, snu ribba, sett ned varmen til 100 grader og stek i ytterligere 2 timer.
  • Om ikke ribba har sprø svor, så skru opp varmen, bruk gjerne grillfunksjonen.
  • Følg nøye med, ikke forlat kjøkkent nå når svoren sveller, det skal se ut som fleskevor når ribben ferdig.
  • Ta ut ribben, avkjøl litt og fjern beina og fjern svoren. ( … ikke spis opp alt, du har gjester i morgen.)

AVKJØL:

  • Sett den ferdigstekte ribba inn i kjøleskapet. En kald ribbe er lettere å skjære i skiver.
  • Den beinfrie ribben har ligget kjølig i 1 døgn.
  • Skjær ribben i tynne skiver.
  • Ta frem lefse, grov sennep og surkål.
  • Drikke: Øl og » Gammel Oppland«(sjekk bilde) er optimalt.

La gjestene komme, ha det hyggelig!!


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s