Agnello al forno

Oppskriften på lam som er bakt lenge i ovnen er hentet fra boken Nonna Genia, en gammel klassiker fra Langhe i Piemonteregionen i Italia. Boken er forøvrig favorittboken til Slow Food bevegelsens leder Carlo Petrini. Agenllo al forno blir kanskje din nye lammeklassiker, for med lidenskap, gode råvarer og tid til overs er det bare å glede seg til et smakelig måltid.

Baketid 3 timer

DETTE TRENGER DU AV RÅVARER TIL 10:

  • 1/4 lam delt (dvs. ca. 5 kg lammekjøtt med bein)
  • 4 kvister rosmarin
  • 6 løk
  • 1 dl olivenolje
  • 50 gram smør
  • Salt
  • Pepper
  • 1 glass tørr hvitvin

Av utstyr trenger du en god og varm vedfyrt ovn, en stor avlang ildfast form med lokk.

SLIK GJØR DU:

Lammekjøttet spekkes med rosmarin og løk, smøres inn med smør og olje, saltes og pepres og legges i en ildfast form. Sett formen inn i ovnen og bak det som et brød, det vil si nederst i ovnen og 200 grader. Etter en halv time så heller du over et glass tørr hvitvin over kjøttet. Hver halve time snur du kjøttet og øser over kraft. Når kjøttet er mørt så, tar du av lokket og la det stå litt til i ovnen til kjøttet har fått en gylden brun farge.

Denne gamle oppskriften forteller om helt slakt og vedfyrte ovner, jeg har modifisert til moderne forhold. Og på ekte italiensk vis er det ikke anbefalt noe tilbehør, det blir det opp til hver enkelt å bestemme. For som italienerne sier – du er dirigenten; velger de musikerne og den melodien du liker best til din symfoni. Jeg ville valgt en god mandelmos, potetmos av mandelpoteter og sellerirot samt rørte tyttebær. Eller gjort det på enkelt og ekte på italiensk vis, kun kjøttet en klunk god extra virgin olivenolje, noen klyper maldonsalt og selvfølgelig en god italiensk rødvin til.

Les mer om boken Nonna Genia

Terje Dørumsgaard i Slow Food Telemark har publisert en flott artikkel fra Langhe med oppskrifter fra boken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s