Økologisk matproduksjon: Dyrke uten å ødelegge

Jeg er andelshaver på Øverland Gård hvor vi driver økologisk. Det er en lykke å høste egne grønnsaker og en bonus er den hyggelige praten med likesinnede. En andelshaver kom med en innrømmelse, – jeg er likegyldig til om det vi dyrker er økologisk for meg er det viktigst at jeg er med på å opprettholde matproduksjon i Bærum. Jeg var enig, kortreist og lokal mat er et godt og vektig argument.  Likevel – fortsatte vår andelshaver – jeg vil gjerne bli overbevist om at økologisk er best. Jeg gjør et forsøk.

RELATERTE SAKER:

Aftenposten liker ikke økologisk mat

Den tredje industrielle revolusjon

Økologisk matproduksjon vil  kort fortalt si at brukere av flere produksjonsmetoder har blitt enige om et sett regler.  Økologisk produksjon opprettholder helsen til jorda, økosystemet og menneskene. De økologiske prosessene, det biologiske mangfold og kretsløp blir tilpasset lokale forhold.

Økologisk landbruk kombinerer tradisjon, innovasjon og vitenskap til fordel for vårt miljø og vår livskvalitet. Det er et sett med minmumsregler som er er utarbeidet av IFOAM, International Federation of Organic Agricultural Movement, ifoam.org. De 4 hovedprisippene er helse, økologi, rettferdighet og varsomhet.

Minimumskravet blir derfor litt tabloid sagt kokt ned til en enighet om å dyrke uten å ødelegge.

Det blir derfor underlig å høre  argumentasjonen som blir brukt når det gjelder økologisk mat. Det er kun snakk om at det er dyrt, stygt og ikke bedre på smak enn den vanlige maten.

Sannheten er at på de siste 100 år så er 80% av artsmangfoldet blitt borte i Europa. Bruk av kunstgjødsel har vært så intensiv at av den 3% av jordas overflate som er dyrkbar, så burde et område like stort som USA og Canadas dyrkbare mark tilsammen få hvilt et par år for å komme til hektene.  75% av verdens fiskebestanderer truet, det er bare vi i Norge som driver 100% bærekraftig, det er sant for det har næringen og myndighetene fortalt oss. Fakta de siste 100 år for aller andre land er: – dyrke og ødelegge en trend som fortsetter. Skal verdens matfat overleve må det tas grep –  Vi må dyrke uten å ødelegge, det vil si drive etter økologiske prinsipper.

Dernest må vi spise mer vegetabilsk, kortreist og lokal mat. Vi må lære å lage mat fra bunnen, skaffe oss råvarekunnskap og utnytte restene; for moder jord er sliten og tåler ikke en økning i matproduksjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s