Boknafisk

Boknafisk er halvtørket fisk. Klippfisk og tørrfisk er klassiske norske råvarer, mer kjent i utlandet enn i Norge. Klippfisken er saltet og tørket mens tørrfisken bare tørket. Klippfisken er populær i Portugal og Brasil, mens tørrfisken er det italienerne som er begeistet for.

Boknafisk kan både være saltet og tørket eller bare tørket. Her er det regionale forskjeller når det gjelder bruk av salt og hengetid. i Nordland kan fisken tørke i 3-5 dager mens i Troms snakker man om 2-3 uker ifølge boken «Konservering av mat» av Astri Riddervold.

Bokna er et lokalt utrykk og betyr at fisken er myk ved ryggbeinet etter tørkeperioden. I motsetning til sine «fulltørkede fettere» klipp- og tørrfisken behøver ikke boknafisken vannes ut i like stor grad. Her er det oftest rett gryta med lettaltet vann og trekking til bena slipper.

Det er også lokale variasjoner i hva slags tilbehør som er vanlig til boknafisk. I Troms sverger mange til kokte poteter og løksmør, mens I Nordland var det mange som hadde sprøstekt flesk og hvit saus (dopp) til potetene som sin favoritt. Erterstuing og gulrotpuré er også populært tilbehør. Den vanligste fisken å bruke til boknafisk er torsk, men hyse, lange brosme og sei kan også benyttes. Tørrfisk fra Sørøya og klippfisk fra Kristiansund har forøvrig begge fått presidiestaus av Slow Food bevegelsen og stiftelsen for biologisk mangfold.

En kommentar om “Boknafisk

  1. Slow Café: Vi fikk servet boknafisk fra Lofoten som hadde vært hengt til tørking i halvannen måned uten noe form for salting i forkant. Tilbehør var stuet gulrot, baconsjy og mandelpotet. Vi hadde lokal-tv på besøk som fikk vite noe om Slow Café, Slow Food Asker og Bærum samt tatt en tur innom kjøkkenet og sett kokken i full sving over grytene. Rundt langbordet var dat god stemning og matprat,netopp slik et Slow Food måltid skal være. Møt gjerne opp på Slow Café du også. les mer på http://www.slowfoodabc.org

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s