Aftenposten liker ikke økologsk mat

Aftenposten liker ikke økologisk mat.

Da er det bekreftet. Aftenposten liker ikke økologisk mat. Salget av økologisk mat har stagnert i Norge, ikke minst på grunn av Aftenpostens stadige unyanserte innlegg om økologisk mat og matproduksjon.

Dette er trist fordi vi er vel alle er enige i at den maten vi spiser skal være produsert slik at den ikke skader verken natur, dyr eller mennesker. Dette er også kortversjonen av retningslinjene for økologisk matproduksjon. Fokus på økologisk mat har stort sett dreid seg om å smake se på næringsinnhold og sette dette opp mot konvensjonell mat. Testpaneler med morsomme hatter har smakt og felt sin dom, store forskjeller finner de ikke. Konklusjon: Økologsk mat er ikke bedre, bare dyrere. Testene sier aldri noe om kvaliteten på matjorda etter år med intensiv gjødsling eller noe om det biologiske mangfoldet som blir borte.

I Desember 2008 slapp Aftenposten løs Kristian Fretheim med en artikkel om økologiske matmyter. Fretheim banker løs med det ene helsefaktum etter det andre, trist at han ikke ser hele bildet, spesielt når han prøver seg på globale vurderinger. Han nevner for eksempel ikke at om vi ser all verdens dyrkbare mark som en enhet så har er det et område like stort som USA og Canadas dyrkbare mark tilsammen vært så intensivt dyrket at det burde hvilt et par år for å komme seg igjen.

Februar 2009 da forsatte Aftenposten sin kampanje med overskriften: Knuser økomyter. De slår fast at økologisk landbruk ikke sunnere, mer miljøvennlig eller dyrevennlig enn det konvensjonelle landbruket. Aftenposten støttet seg på en rapport fra Bioforsk. Det Aftenposten unnlater å fortelle at konklusjonene bygger på en økologisk dyrkningsmetode som er vanlig i 2% av den økologiske matproduksjon.

Etter press fra flere forsøkte nyhetsredaktør i Aftenposten Ole Erik Almlid å legge saken død og uttalte på forskning.no at de tar den kraftige kritikken til etterretning.

Det siste angrepet kom August 2010 i A-magasinet nr 33 som hadde en stor artikkel om mat og matproduksjon kalt: Spiseforstyrret. Overflod eller matmangel. Spørsmålet er det samme: Hva skal vi spise? Jeg hadde sett frem til å lese artikkelen for A-magasinet kommer ofte med grundige, opplysende og flotte artikler. Mye bra denne gangen også, men når det gjelder økologisk mat er de ikke kommer noe lenger. De skriver: – I fjor slo Bioforsk til overmål fast at økologisk landbruk hverken er sunnere, mer miljøvennlig eller dyrevennlig enn konvensjonelle driftsformer. Dessuten har jo produktene, når sant skal sies, ofte utseendet mot seg. De henviser nok en gang til sin egen unyanserte artikkel om økomyter fra februar 2009 og legger til at økomaten også er stygg.

Det er bare å konkludere. Aftenposten liker ikke økologisk mat.

En kommentar om “Aftenposten liker ikke økologsk mat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s