Levende landbruk over hele landet

Landbruks- og matdepartementet har hovedansvar for mat- og landbrukspolitikken. Regjeringens mål er å opprettholde et levende landbruk over hele landet kan vi lese på nettsidene til departementet.

Dette høres jo flott ut. Virkeligheten er dessverre langt fra flotte visjoner og fagre ord vi kan lese om på nettet og i kilometerlange rapporter. Minister Brekk forteller at om 20 år vil hver 3. norske bonde være borte og legger til at den som ikke tror på en slik utvikling bør slå seg sammen med julenissen. Levende land bruk over hele landet kunne vi lese om på departementets nettsider.

Senterpartiet Minister Brekk’s parti skriver på sine nettsider at de vil jobbe for å fremme et grønt og fornybart næringsliv, økt norsk matproduksjon i en verden som sulter og vil legge til rette for matproduksjon i hele landet.
Det vil si Landbruks- og Matdepartementet med Senterpartiet i traktorsete vil produsere mat over hele landet på en bærekraftig måte samtidig regner de med at at hver 3. bonde vil være borte om 20 år.

Nok et eksempel på avvik mellom visjon og virkelighet kunne vi lese om i Aftenposten 19. juni der statsseketær Heggen sier: – Klimavennlig matproduksjon bør behandles i andre kanaler. Heggen ble intervjuet av Aftenposten om Helsedirektoratets forslag til nye kostholdsråd og anbefalinger om å spise mindre rødt kjøtt.

WHO forteller i en undersøkelse fra 2006 at landbrukets samlede klimautslipp er større enn transportsektoren. Norsk Landbruks- og matdepartement mener at de kun skal tenke på å produsere mat, om produksjonen er klimavennlig og bærekraftig må andre finne ut av.

Matdepartementet har de siste årene fortalt oss at norsk mat er trygg, endog den tryggeste i verden. De vil legge diskusjonen død, norsk matproduksjon skal vi ikke snakke om. Statistikken viser at det blir mindre dyrket mark i Norge, samtidig så er bruken av kunstgjødsel økende. Norsk landbruk produserer mer intensivt enn før.

Vi har fått billigere mat, helt i tråd med myndighetenes mål. Alle er fornøyde unntatt bonden, matprodusenten selv som får stadig mer og mer å gjøre og mindre betalt for jobben.

Det er merkelig å høre på våre menn i departementet, at det går an å være så defensive og rigide når det gjelder matproduksjon. Ny tanker om matproduksjon og kosthold avvises, økologisk matproduksjon på Skaugum blir det ikke noe av, færre matprodusenter i Norge er en naturlig utvikling. Halvpartene av jordbærprodusentene er forsvunnet siste 10 år. Nortura skulle få fantastiske synergier og stordriftsfordeler etter sammenslåingen mellom Gilde og Prior, slik gikk det ikke. Nortura sine reklamekontorer les: opplysningskontorene for kjøtt og egg har slått seg sammen. De håper kanskje på like positive synergier de også.

En kommentar om “Levende landbruk over hele landet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s