Intensiv matproduksjon ødelegger kloden.

Carlo Petrini. leder av Slow Food besøkte Slow Food Australia 18. oktober i 2009. Han redegjorde om verdens matproduksjon.  Under kan du lese et lite utdrag av det Carlo Petrini belyste under talen i Operahuset i Sydney.

RELATERT INFORMASON:
Slow Food Australia: Carlo Petrini visit 2009
Carlo Petrinis tale i Operahuset i Sydney 18. oktober 2009.
Terra Madre People, YouTube video

Matproduksjon i dag er i hovedsak ansvarlig for klodens ødeleggelse. Folk tror årsaken er industri og biler, men 70 prosent av den viktigste årsaken er den massive produksjon av mat. Vi mister jordas fruktbarhet. Mer enn 150 år med bruk av kjemikalier har forvandlet våre land. I de siste 10 årene i Europa er det brukt like mye på kjemikalier som de siste 140 år. Verden er sliten, utmattet.

Andre problem: Intensiv matproduksjon “stjeler” mye vann. Og vann vil bli det store problemet i fremtiden. Hovedårsaken til konflikter og kriger vil bli vann. Nå, i mange land er vann den viktigste årsaken til krig, flere enn olje. Og vi kaster bort en masse vann. Mer enn 70% av vann blukes i landbruket. Tenk på intensiv storfeproduksjon, noe som skjer i Europa og i Amerika. og i Italia vi produserer vi prosciutto eller skinke, en så intensiv produksjon av gris forurenser jord i første og andre nivå, så det er en stor ødeleggelse.

Tredje problem, et at vi mister det biologiske mangfold. I de siste 100 årene har vi mistet 80% av verdens biologiske mangfold. Så, vi hadde denne fantastiske kulturarven som ble bygget opp over tusenvis av år, og i løpet av100 år har vi ødelagt den. Hver dag mister vi fem-seks arter av frukt og grønnsaker.

Tall fra FAO (Food and Agriculture Organisation) viser at vi produserer mat til 12 milliarder mennesker. Det er 6,3 milliarder av oss på jorden.

(Red. anm.: Det er ifølge kilder på internett i dag 6.8 millarder mennesker på jorda.)

Én milliard lider av underernæring og sult, mer enn halvparten av den maten vi produserer kastes. I USA kastes det hver dag er 20.000 tonn mat . I Italia 4000 tonn hver dag. I Europa 50.000 tonn hver dag.

På 1950-tallet i Italia var 50% av befolkningen var bønder. I USA var det 40%. I dag er mindre enn 4 % i Italia bønder, i USA 1 %. De har ikke noen krefter lenger. Uten en ny allianse mellom produsenter og forbrukere vil vi ikke kunne vinne denne kampen. Vi må legge om til et mer fornuftig forbruk . Jeg liker ikke å bruke ordet forbrukerne. Vi må bli med-produsenter. Vi er sterke og vi kan bringe endring og hvis vi alle samles og samarbeide kan vi virkelig gjøre denne endringen. Vi kan støtte Bondens marked. Vi kan forsvare mat og bygge skolehager. Vi kan opprette og støtte lokalsamfunn og arbeide med dem, be om mer informasjon slik at vi kan lære hvor maten kommer fra og hvordan den er laget. På denne måten vil vi kunne gi verdi tilbake til mat. Fremme god, ren og rettferdig mat, mat, mangfold og matkultur

Fordi dette er det virkelige problemet: Mat er blitt en alminnelig handelsvare. Den er ikke lenger verdifull. Mat er verdifullt, mat er så viktig. Vi lever fordi vi spiser.

(Oversettelse fra Carlo Petrinis tale i Sydney, last ned originaltalen her i PDF )

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s