Schakendabrød

Jeg hadde gleden av å besøke bakeren i Lom, Morten Schakenda på hjemmebane i bakeriet. Han har stor suksess oppe i Gudbrandsdalen. Morten Schakenda har en enkel brødoppskrift som undertegnede med hell har benyttet utallige ganger. Det spesielle med oppskriften er autolyse, lite gjær og nok hviletid.

DETTE TRENGER DU:

  • 1 liter vann
  • 1 1/2 kg hvetemel
  • 15 gram havsalt
  • 15 gram gjær

SLIK GJØR DU:

  • Det første du gjør er å blande og elte mel og vann godt sammen og la det hvile i 1 time.
    Denne metoden kalles for autolyse.
  • Tilsett så havsalt og gjær, bland godt og elt grundig og la deigen hvile i 2 timer.
  • Form til 2-3 brød i bolleform og la det hvile i ytterligere 20-30 minutter.
  • Utforming og oppslag av brød. Video: Morten lærer bort utforming og oppslag av brød.
  • Etterhev brødene dobbel størrelse i smurte former eller på bakepapir.
  • Stek på nederste rille i forvarmet ovn på 220 grader i ca 40 minutter.
  • 1 dl kaldt vann kan hives inn i bunnen av ovnen før sprøere skorpe.
    Morten Schakenda mente vi kunne sette ovnen på 40 grader varmere enn anbefalt
    fordi temeraturen synker 40-50 grader når du åpner døren og setter inn brødene.
    Skru ned temperaturen til 220 grader når brødene er satt inn i ovnen.
  • Når kjernetemperatur på brødene er 95 grader er de ferdige.
  • La brødene avkjøles på rist

RELATERT INFORMAJON:
Nettside: Bakeriet i LomBok: Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom

VIDEO: Nyttige tips for god bakst, Morten lærer bort utforming og oppslag av brød.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s