Pizza Margarita

Pizza Margarita kjennetegnes for sine tre farger rødt for tomater, grønt for basilikum og hvitt for mozzarella, akkurat som i det italienske flagget. Denne pizzaen ble først bakt i Napoli av en baker som het Espolito. Dette skjedde i året 1889 da dronning Margarita besøkte regionen. Dronningen likte pizzaen og tok oppskriften med seg. Resten av historien kjenner vi. Den italienske pizza er kjent over hele verden og klassikeren pizza margarita finnes på de fleste pizzamenyer.

SLIK LAGER DU EN PIZZA MARGARITA:

FORBEREDELSER :  gjøres når det passer deg: På en fridag, helgedag, regnværsdag eller når du har tid til overs kan du lage pizzasaus og bunner, fryse ned i porsjoner og ha de for hånden når du vil ha en pizza.

PIZZABUNNER

5 store pizzaer 30 cm i diameter

DETTE TRENGER DU:

  • 1 kg hvetemel
  • 5 dl vann
  • 15 gram havsalt (3 ts)
  • 3 gram fersk gjær er like mye størrelsen på en liten ert

SLIK GJØR DU:

  • Bland sammen mel og vann. Kjør sake i en kjøkkenmaskin i 4 minutter.
  • La deigen hvile i en time. Denne prosessen kalles autolyse og setter i gang prosessen med å skape gluten.
  • Etter en time så tilsettes salt og gjær, elt videre i nye 4 minutter.
  • La alt hvile i 3 timer. Del deigen opp i 5 emner og form til boller på ca 300 gram.
  • La deigen hvile i ytterligerte 20- 30 minutter.
  • Form deigen til en tynn og rund pizza med en diameter på cm 30 cm. Dette er litt krevende i starten. Litt olivenolje på hendene letter prosessen.
    I ovnen så har du en pizzaastein på risten plassert på nederse rille. Temperaturen er på maks. 250 – 300 grader.
  • Pizzabunnen stekes i 1 1/2 minutt. Bunnen tas ut av ovnen og avkjøles å rist.
  • Dette gjør du fortløpende med alle pizzabunnene.
  • Frys ned de bunnene du ikke skal bruke.

PIZZASAUS

2 kg modne tomater gir en halv liter ferdig tomatsaus

DETTE TRENGER DU:

  • 2 kg modne norske tomater
  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • Basilikumblader til antall tomater, et halvt blad i hver halve tomat.
  • 1 dl olivenolje

SLIK GJØR DU:

  • Sett stekovnen på 60 grader.
    ( Sjekk gjerne ovne din på forhånd. Stikk et elektronsk steketermometer inn i en liten kålrot og test, det gir deg en pekepinn.)
    (Min ovn hjemme viser 60 grader når bryteren er satt til 100 grader.)
  • Fjern skinnet på tomatene: Skjær et kryss i hver tomat, ha de i kokende vann i 10 sekunder, så over i isvann.Nå er det lett å fjerne skinnet.
  • Del tomaten i to og fjern innholdet. Du skal nå sitte igjen med bare kjøttet fri for steiner.
  • I hver halve tomat pensler du innsiden med olivenolje legger opp et blad basilikum og en liten bit hakket hvitløk. Du har et brett med en rist over i midten av ovnen. Her legger du 1/2 parten av tomatene.
  • Resten i en oljepenslet langpanne. Tomatene side ved side, penslet med olivenolje, basilikum og hvitløk akkutat som tomatene over i ovnen.
  • Bakes i ovn på 60 grader i 4-6 timer, sett gjerne på varmluft. Tomatene øverst vil krympe til det halve og ligne de tørkede tomatene du får kjøpt i butikken. De underste tomater er mer myke og saftige.

Hvorfor gjøre det så vanskelig? – så lang tid!

Baking i ovn utvikler mer smak og sødme. Mange av de tomatene som benyttes i pizzasauser i Sør- italia har opptil 6 ganger mer konsentrert tomatsmak enn de vanlige norske tomatene. Litt bearbeiding og hjelp må til om vi vil lage sausen slik at den smaker som i Italia.

TA TOMATEN UT AV OVNEN:

  • Kjør tomatene med basilikum og hvitløken i en blender til en jevn saus.
  • 2 sjalottløk finhakkes og surres på svak varme med 1-2 ss olivenolje i 5 minutter.
  • Tilsett tomatsausen og kok opp og la det småputre på svak varme i 5 minutter. Kjøl av og smak til med salt og pepper.

FERDIG TOMATSAUS:  Du har nå fått 5 dl konsentrert tomat igjen av 2 kg tomater, en flott og aromatisk pizzasaus med mye smak. Sausen er holdbar i 3-4 dager i kjøleskap. Du kan evt. fryse ned det du ikke trenger.

Pizzabunn og saus vil du nå ha lett tilgjengelig om du skulle bli fysen på en pizza. Et tips er å lage tomatsaus i større mengder når det er sesong for tomater og prisen er lav. De «soltørkede» og bakte tomatene kan også lagres i solsikkeolje.

Du får sikkert billigere ferdige «sauser» med mange ekstra tilsetningsstoffer. Likevel, ta deg av og til tid, til å lage noe eget fra bunnen av.

PIZZA MARGARITA

SLIK LAGER DU EN PIZZA MED KUN 3 MINUTTERS i OVNEN.

  • Pizzabunn og saus er tint og klar til bruk.
  • Sett inn en bakeplate/pizzastein nederst ovnen.
  • Temperatur på maks 250-300 grader.
  • Dekk pizzaen med 5-6 ss pizzasaus. (1dl)
  • Ha over biter av ekte mozzarella ost.
  • 4-5 blader av basilikum.
  • Bak i ovn i tre minutter. (Bruker du pizzaspade får du alt fort inn og ut av ovnen.)
  • Ta pizzaen ut av ovnen, Dryppes med litt god ekstra virgin olivenolje og en klype maldonsalt.

Server pizza margarita

Med ekte pizzaovn som holder omkring 400 grader og godt håndlag går det unna.
Se videosnutten fra en pizzeria i Napoli, utbaking av deig, legge på fyll og steking; alt på 2 minutter!

 

Pizzeria da Michele, Napoli

Kun to varianter å velge mellom – Margarita og Marinara, begge kan fåes med «doppia» Mozzarella. Her slipper du altså å måtte vri hjernen med store valg over en uendelig pizzameny! Pizzeriaen er fra 1930, så dette stedet er så autentisk, klassisk og nostalgisk at det er bare å gi seg over. Pizzaene er så gode at får lyst på to.

http://www.damichele.net/


 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s